Afrykańskie mango jest popularnym środkiem służącym odchudzaniu. Pomaga również w wypadkach gdy gubienie masy idzie bardzo trudno.
Jednym ze komponentów które czynią z afrykańskiego mango roślinę prozdrowotną a jednocześnie wspierającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu silnie antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Afrykańskie drzewo mango wzrasta w lasach tropikalnych Afryki. Roślina jest poza tym uprawiane na polach uprawnych w środkowej i zachodniej części kontynentu. Drzewo rośnie od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Drzewo dojrzewa i rozpoczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Liczne badania wskazują na ewentualne zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w fabrykacji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Cechy
Badania nad opisywaną rośliną wykazały pozytywny wpływ w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwutleniające.
Oddziaływanie przeciwbólowe
Roślina wykazuje także właściwości przeciwbólowe.
Działanie antyoksydacyjne
Opisywana roślina ma przeciwutleniające.
Działanie przeciwbakteryjne
Liście rośliny i korzenie przejawiają działanie antybakteryjne.
Roślina może być pomocna w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości redukujące stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne wykazały obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Afrykańskie mango wykazuje właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.