17 lutego, 2021 | Leave a comment Jeżeli planujesz otwarcie biznesu gastronomicznego, musisz zawierać się z dość sporymi inwestycjami. Przede wszystkim lokal. Musi być dobrze zlokalizowany, tam, gdzie można czekać na wizyty gości. Miejsce na lokal to dosyć specyficzna sprawa. Miejsca mają swoje klimaty. Czasem nawet nie musi więc być najlepsza lokalizacja pod kątem praktycznym, ale klimat danego miejsca będzie powodował ze dom będzie miał gości. Oczywiście wybór miejsca na nasza restaurację lub bar musi być uzasadnienie praktyczne przede wszystkim, jednak klimatyczność to bardzo znaczący czynnik jaki należy brać pod uwagę. Ta klimatyczność jest niezmiernie ważna przy takich elementach jak puby, tutaj goście mogą chcieć czegoś więcej niż tylko dobre życie i drinki a także klimat lokalu i okolicy, w jakiej cel jest zlokalizowany. Albo lokal ma być dzierżawiony albo zakupiony to już kwestia rachunku ekonomicznego który należy przeprowadzić. Tutaj każdy przypadek jest inny, wszystko zależy od wielu czynników. Koszt dzierżawy, cena lokalu, charakter dzielnicy, możliwości finansowych. Lokal to początek. Jeżeli chcesz stworzyć restaurację, bar czy pub z prawdziwego zdarzenia, powinieneś go zaprojektować. Albo zatrudnić profesjonalnego designera. Lokal powinien być zaprojektowany począwszy od logo po krzesła. Winien posiadać swój charakter. Punkty o charakterze gastronomicznym wymagają inwestycji w sprzęt do przyrządzania dań, przechowywania produktów żywnościowych, utrzymania należytej higieny. Ważne są też takie dziedziny jak odzież dla personelu (bluzy albo spodnie kucharskie, uniformy dla kelnerów), oczywiście zastawy stołowe, sztućce, obrusy. https://www.maroni.pl/spodnie-kucharskie