15 kwietnia, 2021 | Leave a comment Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina I ma dużo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Wszelako witamina A jest nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje także wytwarzana przez organizm przez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A. Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest toż, iż spożywanie zbyt dużej liczbie czystej witaminy A że być toksyczne. Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, jaką można spożyć. Dlatego potrzebne jest, by skoncentrować się na zdobyciu jak największej liczby beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A. https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/ Dużo osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie wielkiej liczbie marchwi pomaga widzieć w noce i jest to zrobione witaminą A, która jest produkowana z wysokiego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które posiadają wysoki poziom beta karotenu, który można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest wykorzystywany nie tylko do robienia witaminy A, ale tenże w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę A jest wykorzystywany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga też zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeżeli są uszkodzone, ażeby zapobiec infekcji. Dzieci też potrzebują dużo witaminy A, aby pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju. Dodaj komentarzTwój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *Komentarz * Nazwa E-mail Witryna internetowa Δ